Posted on

Add le régi mobiltelefonod és mentsd meg a majmok életterét!

2021-ben a KÖVET Egyesület szervezésében és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásában 2021. május 1. és 2021. június 30. között indul a tavaszi kampány, majd 2021. szeptember 22. és 2021. november 22. közott az őszi. A ZöldPont Gazdagrét is csatlakozott a kezdeményezéshez, így már a 1118 Budapest, Törökugrató utca 10. földszintjén is leadható a régi, nem használt mobiltelefon.

Nincs más dolod, mint elhozni a régi készüléket és a munkatársnak átadni.

Gyakran Ismételt Kérdések

Miről szól ez a kampány, ki szervezi?

A KÖVET Egyesület mobiltelefon visszagyűjtő kampánya a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös “Passzold Vissza Tesó!” című kampányához kapcsolódik. A célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük, minél nagyobb mennyiségben. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek
újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.

Mit veszünk át?

A visszagyűjtő dobozokban kizárólag adatmentes és használaton kívüli mobiltelefont, GPS-t, táblagépet lehet elhelyezni. Kérjük, ne dobjanak bele egyéb elektronikai berendezéseket!

Mi történik a telefonokkal?

A ZöldPont ingyen összegyűjti egy dobozban a készülékeket, majd ha megtelt a doboz, elszállíttatja az újrahasznosítást végző vállalkozáshoz. Ott beérkezést követően a mobiltelefonok akkumulátorát eltávolítják, és típus szerint válogatva átadják annak a partnercégüknek, amelyik gondoskodik a megfelelő hasznosításukról. A maradék telefontesteket kohászati újrafeldolgozásra egy másik üzembe szállítják.

Hasznosításuk apró anyagszemcsékre történő aprítást követően speciális rézkohóban, 1300 C hőmérsékleten történő
olvasztással történik.

Hozzájuthat-e valaki a leadott mobiltelefonon tárolt adataimhoz?

Mielőtt bedobja a telefonját a dobozba, végezze el a tárhelytörlést, a memóriakártyát távolítsa el és
kezdeményezze a készüléken a gyári beállítások visszaállítását. Mivel az akkumulátort a folyamat elején eltávolítják, így csökken az adatokhoz történő hozzáférés lehetősége is. A működésképtelenné tett készülékeket zárt tárolóhelyiségben őrzik és a feldolgozóhoz – más elektronikai hulladékkal együtt – leplombált teherautóban szállítják.

További leadási pontok